Továbbtanulás

Izrael Állam támogatja az új bevándorló fiatalok felsőfokú tanulmányait: minden 27. életévét be nem töltött új bevándorlónak 3 tanév tandíjmentességet biztosít az állam a BA-diploma megszerzéséhez, és minden 30. életévét be nem töltött új bevándorlónak 2 tanév tandíjmentességet az MA-diplomához. Az izraeli felsőfokú intézmények nagy többségébe az egységes felvételi vizsga letételével, a pszichometriai teszt megírásával lehet felvételt nyerni. 

Egyetem neve

 weboldala

 
Jeruzsálemi Héber Egyetem  www.huji.ac.il
Tel-avivi Egyetem  www.tau.ac.il
Haifai Egyetem

 www.haifa.ac.il

Beer-shevai Ben Gurion Egyetem  www.bgu.ac.il
Bar-Ilan Egyetem  www.biu.ac.il

Technion – Műszaki Egyetem

 www.technion.ac.il

   

  

Egyetemi/főiskolai előkészítő programok – Mechina, TAKA

Ezeknek az előkészítő programoknak a célja, hogy a továbbtanulni vágyó fiatalok megfelelően felkészüljenek az izraeli felsőfokú tanulmányaik megkezdésére.

A 10 hónapos mechinán azok az érettségizett, 23. életévüket be nem töltött fiatalok vehetnek részt, akik előzetesen sikeresen elvégezték az 5 hónapos héber nyelvtanfolyamot/ill. az egyetemek intenzív nyelvtanfolyamát (ulpant). Az előkészítőn hébert, angolt, matematikát, zsidó történelmet tanulnak.

Az 5 hónapos TAKA-ra azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik már legalább 2 szemesztert sikeresen befejeztek valamelyik magyar, ill más külföldi felsőfokú intézményben. A programon való részvétel feltétele a héber nyelv legalább alapszintű ismerete.

 

JAFI Taglit IKI IKI
Oranim Masa Paidea Makom