Jelentkezés

 

On-line regisztráció

Első lépésként a Taglit-Birthright Israel honlapján, a www.taglit-birthrightisrael.com címen kell kitölteni egy magyar nyelvű jelentkezési lapot. Fontos, hogy egyetlen kérdést se hagyj üresen. Az útleveled számát akkor is meg kell adnod, ha lejárt. A szám utólag módosítható.

Fontos: A személyes adatok kitöltésénél kérünk, ne használj ékezetes betűket!

Személyes interjú

Ha kitöltötted az online jelentkezési lapot, telefonon meg fogunk keresni, és időpontot adunk személyes találkozóra, melyre a Szochnut irodában kerül sor (VI. ker. Paulay Ede u. 1., Izraeli Kulturális Intézet, Hámori Györgynél).

Az interjúra hozd magaddal az útleveledet, valamint olyan dokumentumokat, amelyek alátámasztják a zsidó származásodat* (legalább egy nagyszülő zsidóságát).

Visszaigazolás

Az interjúidőszak lezárulását követő héten minden jelentkezőt értesítünk, hogy sikerült-e bekerülnie valamelyik csoportba. Ez után e-mailben várjuk a válaszod, hogy igényt tartasz-e a helyedre. Fontos, hogy hamar visszaírj, mert mindig sok a várólistás jelentkező, így nem tudjuk hosszú ideig fenntartani a helyeket.

 

 * Zsidóságot igazoló dokumentumok: saját születési anyakönyvi kivonat, a zsidó származású szülő születési anyakönyvi kivonata és egy dokumentum a zsidó nagyszülőről. Például:

Állami okmány:
·  Állami születési, házassági, halálozási anyakönyvi kivonatok. 1948-ig (sok helyen 1952-ig) a Magyarországon kiadott hivatalos állami okmányokban szerepelt a vallás megjelölése ("izraelita"). A jelentkező szülei vagy nagyszülei eredeti anyakönyvi kivonatát lehet bemutatni.

·  Abban az esetben, ha eredeti állami okiratok nem állnak rendelkezésre, úgy az anyakönyvi hivatalokban kérhető anyakönyvi kivonat másolat. Minekután az 1952 után kiadott anyakönyvi kivonatok nem tartalmazzák a vallás megjelölését, ezért hatósági bizonyítványt kell kérni, a vallás feltüntetésével.

Hitközségi okmányok:
·  A jelentkező szülei vagy nagyszülei zsidó házasságlevele (ketuba)
·  Kivonat a zsidó hitközség születési vagy halotti anyakönyvéből
·  Temetői igazolás, ha a szülőt vagy nagyszülőt zsidó temetőbe temették

A II. világháború alatti meghurcoltatásról szóló okmányok:
·  Koncentrációs tábori okmányok
·  Kényszermunkát vagy felszabadulást igazoló iratok
·  Kárpótlási igénylés és annak határozata

 

JAFI Taglit IKI IKI
Oranim Masa Paidea Makom